Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Svatá Lucie

Svatá Lucie je ostrovní stát, který se nachází na východním okraji Karibského moře v souostroví Malé Antily (patří mezi Návětrné ostrovy) mezi Martinikem a Svatým Vincencem. Svatá Lucie je romantický ostrov s nádhernými písčitými plážemi. Ostrov Svatá Lucie je také znám jako „Helena západu“ díky podobnosti s ostrovem Svatá Helena.

Svatá Lucie je poměrně hornatý ostrov vulkanického původu. Nacházejí se zde vulkanické prameny Sulphur Springs v centru kráteru sopky Soufriere, světoznámá zátoka Marigot Bay, přístav jachet Rodney Bay či dva vulkanické suky Velký a Malý Piton – to vše vytváří kouzlo ostrova Svatá Lucie.

Na ostrově se nachází několik sopek, jako jsou Mount Gimie či Qualibou, která vybouchla naposledy v roce 1766. Celý ostrov je pokrytý úrodnou sopečnou půdou. Deštný prales byl na ostrově z velké části vymýcen. Podnebí je tropické (vlhké a horké), částečně ovlivňováno severovýchodními větry. Období mezi lednem a dubnem je poměrně suché a beze srážek.

Jižní část ostrova je neustále vulkanicky činná, na úbočí kráteru Soufriére vyvěrá mnoho horkých pramenů - potenciálních zdrojů geotermální energie. Na Svaté Lucii najdou návštěvníci bílé pláže, hornaté vnitrozemí ostrova s rozmanitou tropickou vegetací, bujné deštné lesy, malebná městečka se směsicí francouzské i anglické koloniální minulosti – to vše v poklidné karibské atmosféře.

Fauna a flora je zde velice rozmanitá, patří proto k nejobdivovanějším atrakcím na ostrově. Nejrůznější papoušci (Amazonas versicolor), ještěrky a žáby. Další atrakcí ostrova je trh v hlavním městě Castries a ostrov Pigeon, kde můžete navštívit jak archeologické ruiny z koloniální doby, tak i nádherné pláže. A samozřejmě to nejkrásnější na ostrově je koupání a veškeré vodní sporty.

Ostrov byl poprvé zaznamenán v mapě Francouzi kolem roku 1500. Po mnoha sporech a válkách ostrov nakonec ovládli Britové. V roce 1979 se Svatá Lucie stala nezávislým státem. Většina obyvatel jsou potomci přistěhovalců z Afriky, původních Evropanů zde žije velmi málo. Oficiální jazyk je angličtina, hovoří se zde také dialektem, který má základ ve francouzštině.

Když návštěvníci vidí kokosové palmy, mandlovníky, chlebovníky a banánové plantáže, které dávají ostrovu Svaté Lucie její tropické kouzlo, snadno zapomenou na fakt, že tyto rostliny zde nebyly od nepaměti, ale že za jejich rozšíření vděčíme Evropanům. Vulkanický hornatý ostrůvek, osídlený dnes převážně potomky černošských otroků mluvících anglicky s kreolským dialektem, je krásný. Lidé jsou tu zbožní, mírumilovní, ochotní a rádi se baví.

Zajímavosti
Na ostrově Svatá Lucie se nachází Národní rezervace Frigate Islands. Malý kamenitý ostrov s Národní rezervací Frigate Islands leží na východním pobřeží ostrova. Jedná se o lokalitu s výskytem vzácných druhů ptactva a to především fregatky. Rezervace je kromě ptactva i domovem jedovatých hadů. Oblast byla obydlena v předkolumbovských dobách karibskými indiány.

V žilách zdejších černochů koluje kromě africké také krev kanibalských indiánů Karibů, kteří dávno před příchodem bělochů rituálně spořádali původní Arawaky. Bývalí domorodci Karibové byli lidožrouti a dnešní termín kanibal byl vlastně Columbovou zkomoleninou jména Caribales (Carib), které dalo název celé oblasti.

Svatá Lucie má nejlepší poměr laureátů Nobelovy ceny na počet obyvatel. Ze Svaté Lucie pocházejí dva laureáti Nobelovy ceny. V roce 1979 dostal Sir Arthur Lewis Nobelovu cenu za ekonomii a v roce 1992 Derek Walcott dostal Nobelovu cenu za literaturu.

Upozornění
Vyskytují se zde běžné případy drobné pouliční kriminality. Věci ponechané na pláži bez dozoru se mohou stát objektem krádeže. Nedoporučujeme se příliš vzdalovat z centra hlavního města Castries. Při procházkách v noci po pláži doporučujeme opatrnost. Existují vysoké tresty za pašování drog.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 926 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko